Mjölk kan vara farligt - Del 3

Hjärtsjukdomar och mejeriprodukter är ämnet i tredje delen.
 
Det anses att höga kolesterolvärden och mättat fett är riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Mejeriprodukter innehåller kolesterol och mättat fett.
 
5 dl mjölk (med 3% fett) innehåller nästan 10 gram mättat fett. Rekommenderat dagligt intag av mättat fett är max 20 gram för kvinnor och 30 gram för män. Så äter du en skål muesli och mjölk på morgonen samt en smörgås med smör och ost (med 28% fett) så har en kvinna nästan fyllt sitt utrymme för mättat fett. Och då har hon endast ätit en måltid.
 
Är lättmjölk nyttigare?
 
Mjölkproducenter lägger till protein i sina lättmjölksprodukter genom att blanda i mjölkpulver. Det torkade mjölkpulvret produceras genom att tvinga igenom lättmjölk genom väldigt små hål i höga temperaturer. Denna process förstör näringsämnerna i mjölken och leder till att kolesterolet blir oxiderat, vilket är en legitimerad risk för hjärtsjukdomar. Så ironiskt nog så plockas naturligt mättat fett bort ifrån lättmjölk eftersom det är ohälsosamt, men en mer trolig hjärtsjukdomsfrämjare läggs till. Mängden oxiderat kolesterol i mjölken är oklart, men vågar du ta risken?
 
Källor:
http://naturalbias.com/why-skim-milk-isnt-as-healthy-as-you-may-think/ 
http://www.vardguiden.se/Tema/Halsa/Mat-och-naring/Valj-ratt-fett/
 
/plantalicious
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0