Mjölk kan vara farligt - Del 1

Enligt studier som Harvard Universitets forskarea Ganmaa Davaasambuu har gjort så kan hormoner i mjölk, ost och övriga mejeriprodukter framkalla hormonberoende cancerformer såsom bröst-, prostat och testikelcancer.
 
Anledningen är att mejeriprodukter innehåller höga mängder östrogen och det anses vara den bidragande faktorn. Kor mjölkas ungefär 300 dagar per år där de under större delen är gravida. Desto längre kon har kommit i graviditeten, desto mer östrogen innehåller mjölken som hon producerar. 
 
En av studierna tittade på matvanor och cancernivåer i 42 länder. Den visade ett samband mellan hög mjölk- och ostkonsumtion och testikelcancer bland män i åldern 20 till 39 år. Nivåerna var högst i länder som Schweiz och Danmark där ost är nationalmat. Liknande studier finns för bröstcancer.
 
Studierna är gjorda på vuxna människor och det finns inga undersökningar gjorda på mejerikonsumtion och barn.
 
Hela artikeln hittar ni på
http://news.harvard.edu/gazette/2006/12.07/11-dairy.html
 
Fler undersökningar om mejeriprodukter och dess innehåll kommer framöver.
 
Många icke-veganer undrar vad veganer häller i sin muesliskål på morgonen samt varifrån de får sitt kalcium. Sojamjölk är ett alternativ, men jag föredrar havremjölk. Den kostar cirka 18 kr per liter vilket kan låta mycket i jämfört med komjölk. Men veganer lägger å andra sidan inte pengar på kött som normalt kostar väldigt mycket.
 
Kalcium finns i mycket mer än bara mejeriprodukter. Grönkål, persilja och sötmandel innehåller t.ex. mer kalcium än mjölk gör. Andra bra kalciumkällor är spenat, broccoli, kikärtor, sockerärtor med flera.
 
/ plantalicious
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0