Varför högt kolesterolvärde inte är bra

Äntligen börjar de svenska dagstidningarna ifrågasätta mjölkkonsumtion. DN tar vissrligen inte ställning i frågan men skrev i veckan om Hälsokriget om mjölken. Synd att tidningen inte går mer in på VARFÖR mjölk kan vara farligt. DN nämner att mjölkkonsumtion kan vara en negariv faktor till ens kolesterol. Men vad det innebär i praktiken beskrivs inte, därför följer en beskrivning här.
 
Kolesterol kommer ifrån animalisk kost och kroppen producerar även en mindre mängd själv. Det finns två typer av kolesterol, en bra och en dålig. Den bra, HDL (High-density lipoprotein), plockar upp kolesterol ifrån cellerna och transporterar den tillbaka till levern för avfallshantering. "Bra" refererar inte till att kolesterolet är bra i sig, utan att det tar kolesterolet ur omlopp. Så ett högre HDL-nummer betyder bättre kolesterolkontroll och skydd för hjärtat.
 
Dåligt kolesterol, LDL (Low density lipoprotein), transporterar kolesterol till varje cell i kroppen för eventuell användning i cellmembran eller för tillverkning av hormoner och vitamin D. Cellerna tar dock bara vad de behöver, så höga nivåer av LDL kan därmed resultera i avlagringar av kolesterol i artärerna, vilket begränsar blodflödet. Så småningom kan en blodpropp blockera en förträngd artär och resultera i en hjärtinfarkt eller en stroke. 
 
Du höjer ditt HDL-nummer genom att t.ex. äta "bra" fett, sådant som finns i viss fisk, avocado, nötter och frön. Du undviker att höja ditt LDL-nummer genom att undvika friterad mat, smör, ägg, mjölk etc.
 
Källor
Why Is High Cholesterol Bad For The Body?
Good vs. Bad Cholesterol
8 Foods to Lower LDL Cholesterol, Boost HDL Cholesterol and Fight Inflammation
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0